Računalnik v prostem času in v službi

Ste se kdaj vprašali, koliko časa dejansko preživite na računalniku v enem dnevu? Verjetno preveč. Vsak človek ima dandanes nek računalnik. Ima ga zaradi dela ali pa prostega časa. Računalnik je postal ena izmed najnujnejših dobrin za skoraj vsakega človeka. Imamo namizne računalnike, prenosne računalnike, tablice. Računalnik je zelo priročna zadeva. Največ jih uporabljamo za dostop do interneta, shranjevanje pomembnih datotek, pisanje in podobno. Na njih več ali manj urejamo svoje hektične urnike in življenja.

Računalnik v prostem času in v službi

Pridemo v pisarno, nas čaka računalnik. Pridemo domov in pogledamo kakšno serijo v postelji na računalniku. Smo na dolgi poti in imamo sabo tablico, na kateri beremo kakšno knjigo ali pa si pogledamo kak film. Možnosti je neskončno. Vedno imamo nek računalnik pri sebi. Mali ali veliki. Prenosni ali namizni. Za službene zadeve ali prosti čas.

Zato se po navadi ne zavedamo koliko časa dejansko preživimo pred ekranom. Če že v službi delamo po osem ur na dan in delamo v neki pisarni smo 90% tega časa pred ekranom. Pridemo domov pogledamo telefon in smo spet pred ekranom. Lahko gledamo tudi televizijo. Naše oči pa trpijo.

Težko je omejiti čas pred ekranom še posebej če imamo takšno službo. Lahko pa veliko naredimo med našim prostim časom. Priporočljivo je, da smo zunaj službe pred ekrani v povprečju manj kot dve uri. Če že bremenimo oči v službi, to ne rabimo početi doma. Gremo na sprehod ali pa odpremo knjigo in jo fizično držimo v roki kot pa da jo beremo iz tablice. Pustimo računalnik zaprt in ugasnjen. Tako damo priložnost očem da si spočijejo in naberejo moč za naslednji dan. Za oči lahko tudi veliko naredimo v službi. Če smo že konstantno na računalniku, si lahko pomagamo s računalniškimi očali ali očali za blokiranje modre svetlobe. Ni veliko, je pa nekaj. Med službo si tudi lahko vzamemo malo prediha in stopimo ven na svež zrak in omogočimo očem da zadihajo.