Nakup nepremičnine je zahtevna odločitev

Za nakup nepremičnine se je treba konkretno usesti in dobro premisliti kaj želiš in kaj si lahko privoščiš, saj so nepremičnine zelo drage in si ne moreš privoščiti, da bi jih kar menjaval, ko se je naveličaš ali na hitro prodal, ko ti zmanjka denarja.

Prvo pri nakupu nepremičnine moraš vedeti:

  • kaj želiš,
  • kraj kje iščeš nepremičnino,
  • koliko si pripravljen odšteti zanjo,
  • sli imaš sploh dovolj financ oziroma boš dobil dovolj kredita
  • ali iščeš stanovanje, hišo ali parcelo
  • kdo ti lahko pomaga …

Veliko je vprašanj. Vsak si želi neko svojo nepremičnino, da bo na svojem. Večina si želi hiško, da imaš izhod ven, lepo teraso, prostor za vrt in kakšno drevo, pa garažo za avto. A se velikokrat zgodi, da so naše želje in pričakovanja veliko večje od tega, kar si dejansko lahko privoščimo ali si upamo sanjati. Večina jih nima niti za preživetje, ne da bo sanjala o nakupu nepremičnine. Nekaj pa je takih ljudi, ki si lahko privoščijo nakup nepremičnine, a pod določenimi pogoji.
Parcele za nepremičnine so zelo drage, bolj, ko želiš biti v mestu, dražje so. Nekoliko ceneje so parcele, kjer že stojijo stare hiše, ampak bi bila prenova predraga, da se splača kupiti ali vsa papirologija s podiranjem. Ja, zelo težko je izbrati in se odločiti, kaj narediti. 

Potem pa je še tu problem, da pri odločitvi nisi sam. Za nakup nepremičnine se po navadi pogovori cela družina. In tu je veliko mnenj. Vsak ima svoje želje in pričakovanja, a se velikokrat ne zavedajo, kaj vse potegne nakup za sabo. Visok kredit pomeni veliko odrekanja za kar nekaj let, pa še strah pred izgubo službe in nezmožnostjo odplačevanja kredita. 

Zato je prav, da se o nakupu posvetuje cela družina in pretehta vse možnosti. Koliko je nakup nepremičnine res potreben, ali so kje skrita kakšna sredstva, ki bi jih lahko uporabili, na primer prodati trenutno stanovanje, avto …