Plastika in skrivnost njenega izvornega pomena

Vsi poznamo to besedo. Je del človekovega vsakdana. Del praktično vsakega nakupa v trgovini, del pogovorov  o zeleni prihodnosti, del vseh različnih aspektov življenja. Čeprav se večina posameznikov nikoli ne poglobi v to, da bi dejansko razumeli za kaj gre in kako širok je pravzaprav pomen tako preproste besede kot je – plastika.

Prva asociacija ob besedi plastika je navadno nekaj kar je umetno ustvarjeno, nekateri se še spomnijo, da gre za nekaj izdelano iz nafte, tu pa se bolj kot ne ustavi. A kakšno povezavo ima s tem plastična kirurgija in zakaj nekateri uporabljajo poimenovanje plastika za opisovanje kipov?

 

Materiali pod imenom plastika

Če se najprej lotimo sodobnega razumevanja besede, je ta največkrat uporabljen kot poimenovanje za polsintetične in sintetične materiale, ki so pridobljeni iz ogljikovih spojin. Plastiko se izdeluje iz surove nafte, pridobljene materiale pa je mogoče ločiti glede na prožnost, mehkost, lomljivost in samo stabilnost kemične sestave.

Zaradi nizke cene izdelave nekaterih vrst sintetičnih materialov, se je plastika hitro širila na različna polja uporabe in postala vsakdanji del človekovega življenja. Zadnje čase pa se opozarja tudi na njeno škodljivost, ki izvira tudi iz omejenih možnosti recikliranja teh materialov, kar rezultira v nabiranju odpadkov, ki so lahko tudi nevarni človeku, živali in naravi. A glede na to, da je bila plastika izumljena v 19. stoletju, ali to pomeni, da beseda prej ni obstajala?

 

Druge uporabe besede

To ni res. Beseda plastika ima izjemno dolgo zgodovino, njena pot pa se začenja, tako kot pot mnogih drugih besed, v antični Grčiji. Takratna »plastikos« je nosila pomeni preoblikovanja in rasti. In pred izumom sintetičnih materialov, se je s plastiko opisovalo prav spodobnost oblikovanja ali preoblikovanja. 

Od tu izvira tudi plastika v povezavi s kiparstvom, ki se lahko nanaša na umetnost samo ali pa posebno zvrst kiparstva, ki temelji na dodajanju materiala. Jasnejša pa je sedaj tudi pot do izraza plastična kirurgija. Ne gre torej za to, da bi plastični kirurgi za vsadke in spremembe telesa uporabljali material plastika, gre za sam princip preoblikovanja.