Še ne dolgo nazaj nisem vedela, da prezračevalne fasade pravzaprav obstajajo

Med popolnoma naključnim raziskovanjem, kako se fasada izdeluje in kaj vse obstaja, sem našla prezračevalne fasade in moja prva misel je bila, da nimam niti najmanjše ideje, kaj bi to lahko bilo. Seveda si nisem mogla pomagati kakor, da sem takoj poiskala nekaj člankov o tem, kaj so prezračevalne fasade, da se malce izobrazim. Zelo hitro sem našla članek, ki zelo dobro razloži, kaj je to. No, vsaj meni je delovalo, da je razlaga zelo dobra.

Pri izdelavi prezračevalne fasade se najprej na zid se namesti kovinska pod konstrukcija. Na površino se nato s čepi pritrdi toplotna izolacija iz kamene volne. Zaradi elastičnosti toplotne izolacije se ta prilega tudi pod konstrukcijo, čeprav bi lahko bil zid nekoliko neraven. Oval ščiti toplotno izolacijo pred prodorom vode in prahu. Hkrati pa omogoča prehod pari na površje, kjer v prezračevalnem kanalu izhlapi v zrak. Pri taki fasadi je prezračevalni kanal izjemnega pomena. Ta mora imeti odprtini zgoraj in spodaj, ki omogočata prehod zraka in izhlapevanje pare. Odprtini za prehod zraka iz kanala morata biti zaščiteni z mrežicami oz. režami.

Še ne dolgo nazaj nisem vedela, da prezračevalne fasade pravzaprav obstajajo

Ko sem to prebrala, se mi je zdelo, da malce bolje razumem, kaj so to prezračevalne fasade, ampak vseeno pa ne dovolj, da bi si točno predstavljala, kakšen smisel ima točno takšna fasada. Vsekakor je to vprašanje za našega arhitekta, ko se bomo naslednji dobili in bomo delali na načrtu za našo hišo. Zelo veliko stari je treba še razmisliti in dodelati, da bomo lahko imeli takšen načrt, ki bo res primeren. Zelo veliko je stvari, ki bi jih rada imela in za mnogo stvari niti ne vem, kaj točno so. Zaradi tega smo tudi najeli arhitekta, ki bo po vsej verjetnosti mnogo bolje vedel, kaj je kaj in bo zagotovo bolje svetoval. Vsekakor je pa ta hip na vrsti, da preverim, kaj točno so prezračevalne fasade in ali je to nekaj, kar bi prišlo v poštev tudi za nas.