Nasveti za učinkovito čiščenje jeter

Dejstvo je, da imajo jetra v našem telesu zelo pomembno nalogo. So namreč glavni organ, ki skrbi za razstrupljanje, prebavni organ, obenem pa skrbijo tudi za urejanje nivoja holesterola. Iz telesa izločajo presežek hormonov ter odstranjujejo nakopičene strupe.

Številni ljudje imajo preobremenjena jetra. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se dobro zavedamo, kako pomembno je čiščenje jeter in na kakšen način se ga lahko lotimo. Sicer pa je dobro vedeti tudi to, kateri so tipični znaki, da naša jetra potrebujejo pomoč in poskrbimo za svoje zdravje.

Tipični znaki, da je čas za čiščenje jeter

To, da z našimi jetri ni vse v najlepšem redu, kažejo tudi nekateri znaki. Trebuh je napihnjen, v jetrih čutimo bolečino ali nelagodje, okoli trebuha se nalagajo maščobe, večje težave pri prebavi mastne hrane, zgaga ter refluks, temne lise na koži, pigmentirane lise, akne, srbeča koža, nepojasnjeno kopičenje kilogramov in še bi lahko naštevali.

Samo zdrava jetra so v našem telesu sposobna razgrajevati strupe ter ostale škodljive snovi. Ko se te razgradijo, jih jetra odložijo v žolč. Preko njega nato potujejo v črevesje in na takšen način jih telo po naravni poti izloči.

 

Kateri so povsem naravni načini za čiščenje jeter

Predvsem je najpomembneje, da je čiščenje jeter čim bolj naravno. V prvi vrsti se je treba zlasti izogibati nekaterim razvadam, na primer nikotinu, kofeinu, sladkorju. Prav tako ni dobro uporabljati preveč močnih čistil ter neekoloških kozmetičnih pripravkov. Če se le da, ne kupujte zapakirane in vnaprej pripravljene hrane.

Za še učinkovitejše čiščenje jeter se izogibajte nakupovanju neekološkega sadja ter zelenjave. Ne jejte velikih rib, kot so na primer losos, tuna. Kruh pecite raje sami, kupujte cela žita in sami iz njih pripravljajte končne jedi. Ne uživajte alkohola, pijte sveže stisnjene sokove iz zelenjave, ne pa smutijev.

Za čiščenje jeter je učinkovit tudi vitamin K. Ta se najde zlasti v listnati zelenjavi in v ohrovtu.